Natural Image

Interview met de fotograaf

Wat betekent fotograferen voor jou?
Fotograferen betekent voor mij dat ik rust heb, en dat ik op zoek ga. Als ik iets vind dat een mooie compositie en lichtinval heeft dan geeft me dat een kick. Ik ben in 2010 begonnen met onderwaterfotografie en natuurfotografie. Tijdens lange wandelingen in de natuur heb ik leren zoeken naar mooie beelden.

Waarom fotografeert u ook mensen?
Omdat uitdrukkingen van mensen heel sprekend zijn, daar kunnen andere mensen zich aan relateren, meer dan aan een insect of een bloem. Door met kleuren en licht te spelen kun je een bepaalde sfeer creëren met planten, maar door de mimiek en gezichtsuitdrukking van mensen worden nog veel meer emoties opgewekt. Sinds ik zelf kinderen heb ben ik dit pas echt gaan ervaren.

Wat ik mensen wil geven is een visuele herinnering van het gevoel dat ze hadden tijdens bijvoorbeeld een verjaardagsfeest van hun zoon of dochter. Mijn werk is geslaagd wanneer door het zien van mijn foto’s die herinnering en dat gevoel weer naar boven komt, alsof ze weer in dat moment zijn, samen met hun geliefde.

Wat vind je mooi aan je werk als fotograaf?
Dat zijn eigenlijk meerdere dingen. Ik vind het mooi om in een stilstaand beeld toch beweging vast te leggen. En ik merk door de reacties die ik krijg dat ik met mijn foto’s iets bijzonders neerzet, de ene keer is dat een herinnering voor iemand en de andere keer een foto die niet aan één persoon gebonden is maar meerdere mensen schoonheid of verwondering biedt. Daar ben ik best trots op.

Hoe ga je te werk als je een opdracht krijgt?
Natuurlijk kom ik eerst praten over wat er van mij wordt verwacht en wat de wensen zijn. Dan ga ik de omgeving, waar ik foto’s maak, in mij opnemen om te kijken wat de mogelijkheden zijn, waar het licht vandaan komt, waar ik ga lopen of staan. Ik neen namelijk geen verlichting mee en ik werk niet met flits. Ik doe dit omdat ik het beeld zo natuurlijk mogelijk wil weergeven, zoals mensen het ook met hun eigen ogen waarnemen. En ik wil op de achtergrond blijven, niet verstoren en spontane uitdrukkingen en momenten vastleggen.

Wie komt er straks bij mij over de vloer als ik je inhuur voor het kinderfeestje van mijn dochter?
Een enthousiaste fotograaf, sociaal en flexibel, die zich mengt in het gezelschap.

Wietze Wiegersma

Fotograaf

error: Content is protected !!